Hanapee
Anses vuxen i väntan på utredning. Förutom bloggen har jag två poddar och gör tv på mitt egna lilla produktionsbolag. Här inne kommer ni få följa mina första stapplande steg som mamma, halvhjärtade svar på läsarproblem och en massa tjat om kläder och stil. VÄLKOMNA!
Annons

Du hade fan en fråga till mig

Hallå Persson loggar in klick klick

Tidigare i veckan hade jag frågestund på instagram vilket typ gjorde mig utbränd? Nej men jag höll på i TVÅ timmar med att gå igenom alla frågorna och svara på många av dem. Tappade typ tid och rum, Nisse bara låg och skrek och skrek och jag bah ”MAMMA MÅSTE BARA SVARA PÅ FÖLJARNAS FRÅGOR FÖRST!!!” :-)))

Annons

Dock var det två frågor som ställdes av säkert 50 personer totalt jag tänkte att jag svarar på i ett blogginlägg! Eftersom det verkade intressera…? Säkert NOLL intressant för den som inte har barn. Förlåt på förhand. 

Annons

”Är det som du trodde att få barn?”
Det här är så svårt  att svara på för jag kommer nästan inte ihåg vad jag trodde men jag vet ju att jag velade i nästan ett år om jag redo för barn eller inte eftersom jag var rädd för så mycket. Jag minns att jag var rädd för hela känslomässiga biten – att känna för stort och jobbiga känslor typ! Jag var också rädd för att känna mig låst/kvävd. 

Men vet ni? Inget av det jag var rädd för blev som jag trodde. Han är här nu och det är så …naturligt. Och angående känslorna så försöker jag inte att gå in i dem för mycket eftersom det ÄR så stort men också för att jag inte har tiden till det riktigt. Vilket är skönt. Men absolut, jag sitter och gråter ibland när jag ammar för att han är här och det är så fantastiskt men så gråter jag ibland på natten för att det är så slitsamt och jag vill kasta ut han genom fönstret. För mig är nog nyckeln till att funka bra som förälder att vara väldigt förlåtande kring hur jag känner och tänker – då blir jag inte så kvävd heller. Sen är Anton en person jag litar mer på än mig själv så min go-to-tanke är att Nisse kommer iaf ha EN riktigt bra förälder om jag bli galen lol.

Korta svaret: Nej det är inte som jag trodde – det är både jobbigare och mycket mer fantastiskt.

”Hur ska ni vara föräldralediga?”
Vi delar hälften rakt av och jag börjar eftersom jag ville testa att amma. Får se hur länge jag vill fortsätta med det men nu funkar det ju bra för det mesta. Jag siktar på att gå upp i arbetstid senare i vår men kommer också jobba lite nu hela tiden dvs jag tar inte ut full föräldraledighet.

Annons

Hade nån idé om att köra varannan vecka framöver men sen failar det lite iom jobbgrejer osv. osv. Tror dock varannan vecka kan vara ultimat eftersom man får ta del av två världar men också för att båda föräldrarna FÖRSTÅR varandra, inte det vanliga heteronormativa där mamman är föräldraledig först och att pappan då inte förstår vilket jobb det är etc. Känns sunt att hela tiden jobba på att inte någon blir en ”andrahandsförälder”. 

Sen ska vi också ha en månad ledigt tillsammans i vår! Då ska vi resa nånstans om det går. 

Japp, det var det. Hoppas någon skrev ner!!!!!

25 kommentarer till “Du hade fan en fråga till mig”

 1. Louise skriver: oktober 1, 2020

  Ska ha ett oplanerat barn i mars, så uppskattar absolut sånna här inlägg! Vi har tänkt dela upp veckorna. Typ vecka 1 jobbar jag 3 dagar och min man 2 dagar, vecka 2 jobbar jag 2 dagar och han 3 dagar osv osv. Får för mig det blir lättare med jobbet då när vi båda liksom är på plats lite varje vecka. Men vemfan vet. Vi testar så får vi la se! Det värsta som kan hända är väl att man ändrar sig.


  1. Malin skriver: oktober 2, 2020

   Så gjorde vi och kan rekommendera! Alltså att dela upp veckor. Dock var jag ledig helt i ett halvår först pga amning och sargad kropp (och skört psyke HEHE), men det sista året delade vi upp, först varvade vi två månader vardera och sen delade vi upp veckorna och det var det ultimata enligt oss. Man fick båda världarna, hängde med i jobbet, orkade njuta av dagar hemma och fick några dagar/vecka klä på sig ordentligt och träffa andra vuxna KANON! Lycka till med bebisen 😍


  2. Emily skriver: oktober 2, 2020

   Så gjorde vi, det har varit jättebra! Först var vi hemma två månader tillsammans på heltid båda två, sedan 2 eller 3 dagar per vecka vardera till barnet börjar förskolan. Helammade (dvs gav bara mjölk, men dock urpumpat och i flaska de dagar min sambo var hemma) till matintroduktionen och det gick fint att göra det med. Alla lösningar har såklart sina utmaningar men vi har tyckt att detta varit jättebra. Det enda vi kommer göra annorlunda till nästa barn är att vara hemma längre på heltid tillsammans i början. Den tiden är guld värd! Och om man tar ut pappa-dagar, dubbeldagar och kanske lite semester kan nog många klara av det ekonomiskt också även om de inte tror det.


  3. Frida skriver: oktober 3, 2020

   Påbörjar fjärde veckan med det här upplägget på måndag efter fem veckor lediga tillsammans (med vår oplanerade unge 🙃) och rekommenderar 100%!! Kombinerar amning, pumpning och ersättning och kör på lite som det kommer, det är så himla skönt. Jag har väldigt lätt för att känna mig kvävd och gör det inte alls eftersom jag också får vara min egen person.

   Håller med om att man får en bra förståelse för varandras situation och tycker det är super att båda föräldrarna får hitta sina tricks för vad som funkar för den redan från start!

   Lycka till!!! 🎈


  4. Sara skriver: oktober 9, 2020

   Vi kör också 2 eller 3 dagar i veckan var. Så otroligt skönt! Jag var hemma första 5 månaderna innan vi började med det för några veckor sen. Däremot har ju vår bebis vägrat flaskan typ sen jag började jobba (funkade bra innan 🙃) men det är okej just nu eftersom jag ändå jobbar hemifrån och kan ta lite amningspauser. Tänker att hon kommer ge sig med flaskan, eller så får vi börja med mat helt enkelt om hon går med på det 😊


 2. Lamella skriver: oktober 1, 2020

  Men jösses Persson måste man svära i varje rubrik??


  1. Hanna Persson skriver: oktober 1, 2020

   Är ju en komisk härmning av Niklas Bäckström? Google it!


   1. Ida skriver: oktober 3, 2020

    DET ihop med när Foppa får MODORÖV skirket i ansiktet av en unge är det roligaste som hänt Lilla Sportspegeln.


  2. Elin skriver: oktober 2, 2020

   haha tråkig kommentar


 3. F-lediga läraren! skriver: oktober 1, 2020

  Är föräldraledig nu med vår 8 mån dotter och det där med varannan vecka (eller ett par dagar varje vecka var) tror jag skulle vara perfekt för mig egentligen! Man får lite av båda världarna. Ibland kan jag tycka det är långtråkigt att vara hemma och känna mig understimulerad medan min man kan känna sig väldigt stressad på jobbet (vi är båda lärare). Så egentligen tror jag det hade varit ganska optimalt för oss båda att ta typ 60%/40% ett tag nu i mitten (jag helammade ca 5,5mån innan hon blev så intresserad av mat att vi satte igång med det på dagen, upplevde att det tog så enormt lång tid att pumpa så i början hade jag inte velat jobba). Men, nu kör jag hel föräldraledighet ett år och min man 6 mån. Normativt ja.. men så får det vara. Jag försöker dock när jag är som mest uttråkad tänka att det är den pausen från arbetslivet man får och att försöka vara här och nu med min dotter. Sen går ju tiden fort, nu är hon snart 8 mån och jag har varit hemma i typ 9 mån (jag gick över med henne i 2 v..) och har ”bara” 3 mån kvar.. Så det kommer nog rulla på rätt fort och vips är det jag som ska gå till jobbet varje dag vilket kommer kännas jättekonstigt!!


 4. Stina skriver: oktober 1, 2020

  Hanna! Orelevant till inlägget (har ej fött barn) med är i behov av hjälp. Ska snart påbörja min praktik som gymnasielärare på en rätt fancy innerstadsskola i sthlm och hur fan ska man klä sig? En jänta från hälsingland på 29 år som bara vill se proffsig och vuxen ut samtidigt som en vill vara den coola läraren som gillar kultur men inte är kulturtant. Vill vara down with the kids men ändå up with the teachers om du förstår.


  1. Sofie skriver: oktober 2, 2020

   Gick på Östra Real 2004-2007 och jag vet inte hur kidsen klär sig nu men då uppskattade jag lärarna som var vuxna, alltså de som var trevliga osv men som ändå var på en distans till oss och inte blev för mycket kompis. Tänker som med andra jobb, hör om skolan har klädkod för er? Har du varit på intervju, vad hade lärarna på sig? Var ju stor skillnad på lärarnas klädsel som jag minns det (nyfiken på skolan du ska till, vilken?), tänker att det viktigaste måste vara hel, ren så väl kroppsligt som kläder. Du kan ju ha snygga jeans med blus och fin kofta eller kavaj, ett par snygga skor, klänning eller kjol om du trivs i det. Svart och vitt är kombinationer som funkar bra, kanske ska du vara försiktig med klädsel som blir för uppklädd men också nerklädd alltså lärarna hade ju inte Östra-mjukisar och skoltröjor till jeans och sånt som vi kunde komma undan med. Så tänk inte för mycket på hur kidsen klär sig tänker jag utan ta något du känner dig snygg och proffsig i, kavaj eller kofta kan du hänga av dig om du känner dig uppklädd t.ex, sen kan du ju se efter första dagen hur de andra klär sig. Oroa dig inte för att du inte är från Sthlm, vi hade väldigt många lärare som inte var från Sthlm. Lycka till!


  2. Ellen skriver: oktober 3, 2020

   som lärarstudent på en *fin * skola så har jag tipsen: klä dig så du är bekväm med det du har på dig (fast ej om det är mjukisbyxor kanske)- drog på mig en kavaj första veckan och ville ta av mig den hela dagen pga vem försöker jag, 24 år, lura med att låtsas ha på mig kavaj en vanlig torsdag?? Men det var tyvärr skitkallt den dagen så kavajen fick sitta på. Tips nummer två är byxor (du får ha jeans, man får absolut ha jeans) och en något eller mycket oversized skjorta. Underbar uniform! Och såklart- nyckelbandet som hänger ut ut byxfickan. Då blir vi riktiga lärare på direkten!!


 5. Jenny skriver: oktober 2, 2020

  En av de största lärdomarna första fl: gå omlott! Den här gången är jag hemma heltid sju månader, sen omlottar vi i tre månader (3/2) och sedan går pappan på heltid ledighet. Som jag längtar efter omloppen! Ska fasen vara time of my life, haha. Dricka kaffe i fred, prata med vuxna, och tänka lite på annat. Aaaaah!


  1. Mia skriver: oktober 2, 2020

   Må vara trög, men vad menar du?


 6. Karolina skriver: oktober 2, 2020

  Jag undrar, tyckar maffian brukar ju vsrs snabbt framme i alla mammafrågor. Du har ju på Instagram delat några vin relaterade bilder. Har du fått en massa pekpinnar om alkohol och amning?


  1. Hanna Persson skriver: oktober 2, 2020

   Vet du, faktiskt inte? Tror folk blivit rädda för mig haha. Men har fått en del frågor i stil med ”hur tänker du kkrring vin och amning? jag är så sugen på vin men vågar man?” dvs mer rädda morsor typ!


 7. Ellinor skriver: oktober 2, 2020

  Hej!
  Inte relaterat till barn men jag kör ändå! Har precis tagit juristexamen (tjohooo) och börjat arbeta på en byrå i Stockholm och behöver nu stil- och klädhjälp!!! Jag är 24 och vill såklart klä mig kontorspassande men inte behöva klä sig som en tant för det, tycker det är svårt att nå den där balansen mellan ungt och snyggt men samtidigt proffsigt och kontorigt om du fattar. Känns som ett ärende för master att hjälpa till med.
  Tack, hej och självklart grattis till urgulliga Nisse <3


  1. Lo skriver: oktober 2, 2020

   Hehe kunde inte låta bli att googla på bloggen Pga känns som Hanna fått denna frågan förr och hittade detta inlägget!! Iofs två år gammalt men ändå!!

   Ps kör hårt och lycka till m jurren!!!!

   https://hanapee.baaam.se/okategoriserade/working-nine-five/


  2. Rasha skriver: oktober 2, 2020

   Tror Alice stenlöf hade en snygg kontorig men hipp(?) byxa på sin instastoy idag.


 8. Jossan skriver: oktober 2, 2020

  Lite ledsen över att jag missade att hinna ställa fråga på frågestunden. Ingen ställde den viktigaste frågan; heter han Nisse Päschon eller har han fått Antons efternamn???


 9. Moa skriver: oktober 3, 2020

  Jag är lite nyfiken på det här du o Martin pratade om i podden innan du födde att du tyckte att alla momfluencers tjatade om att de försökte söva sina barn hela dagarna och du ba – låt ungen vara vaken??? Vad är problemet?? O Martin hmmade lite artigt och sa försiktigt ngt om övertrötta barn Hahaha. Minns du? 😀


  1. Hanna Persson skriver: oktober 3, 2020

   HAHAHHAHAHAHA vilken idiot jag var


 10. Emma skriver: oktober 4, 2020

  Vi körde varannan vecka från 12 till 18 mån och det var toppen! Innan dess 6 mån var på heltid. Kommer nog göra det längre period vid nästa FL. Perfekt mix, lätt schemamässigt iaf för våra jobb + mindre flängigt än 3+2 i mitt tycke. Rekommenderar!


 11. Sara skriver: oktober 4, 2020

  Körde typ 8 månader 100% mammaledig, sen delade vi 50% föräldraledig/jobb i 4 månader. Och nu är pappan 100% hemma 5-6 månader. Varit så bra att dela. Och 50% grejen rekommenderar jag verkligen alla som kan. Nästa bebis (om det nu blir en) blir det nog mer lika delat. Kanske 50% lite tidigare. Har ökat förståelsen för den andra, vi båda har en stark förälder-relation med vår tjej och ordnat upp så mycket annat på köpet (typ varannan natt/varannan läggning osv). Att dela är nog den bästa investeringen för relationen med. Bitterheten minskade rejält och det behöver aldrig bli tråkiga diskussioner! Heja er och lycka till! 👏


Dela på:
Annons
Laddar